Visitem la Casa Llotja de Mar, un gran exponent del gòtic civil a la ciutat.

10 d'Abril de 2018

Aquesta setmana una part de l’equip de Riosta hem visitat la Casa de la Llotja de Mar, on actualment hi ha la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona. Més enllà de la proximitat física que manté amb Santa Maria, espai on habitualment treballem, ens interessava molt poder-la visitar perquè aquest antic edifici medieval és un dels millors exemples del gòtic civil de la ciutat. De fet, el Saló de Contractacions va acabar-se l’any 1392 i la seva construcció va ser paral·lela a les quatre basíliques gòtiques de la ciutat (Santa Maria del Mar, Sant Just i Pastor, Santa Maria del Pi i la Catedral).

Actualment, el conjunt que es pot observar des del Pla de Palau és d’estil neoclàssic. I és que l’any 1771 la Reial Junta Particular de Comerç va encarregar a l’arquitecte Joan Soler Faneca (1731-1794) L’ampliació i la construcció de noves façanes de l’edifici. El conjunt va ser bastit, doncs, embolcallant l’antic edifici medieval.

L’espai més interessant de l’edifici gòtic original és el Saló de Contractacions. Els pilars d’aquesta sala estan configurats amb feixos de nervis, interromputs per capitells foliacis de poca altura, al damunt dels quals neixen els arcs de mig punt peraltats. L’espai està format per tres crugies paral·leles. Als carcayols dels arcs s’hi alternen els escuts del rei i de la ciutat, ja que van ser Pere III el Cerimoniós i el Consell de Cent els qui van impulsar l’obra de la Llotja.

Més enllà de l’impressionant saló, vam tenir el privilegi de fer un recorregut per la resta de conjunt, visitant altres espais com l’escala imperial, obra de l’arquitecte Joan Soler i Faneca (1731 – 1794), i els salons neoclàssics, magníficament decorats amb pintures de Pere Pau Muntanya (1749-1803), de Bonaventura Planella Conxello (1772-1884) i de Joan Brull (1863-1912). Finalment, vam poder accedir al que havia estat l’antic Saló dels Cònsols i que a partir de 1849 va ser la seu de l’Acadèmia de Belles Arts i l’escola Provincial d’Arquitectura.

Com veieu, la Llotja és un espai que dóna per a molt així que pareu atenció que en pròximes entrades al bloc segur que en tornem a parlar!