Restauren la part central de les pintures amb dracs de Sant Pere de Ripoll

17 de Desembre de 2018

La part central de les pintures amb dracs policromats que hi ha al sostre de l’Església de Sant Pere de Ripoll, un temple romànic situat just al costat del monestir de la ciutat, s’han restaurant aquests dies. Van aparèixer fa quatre anys, durant unes obres de millora del temple que s’usa com a espai polivalent. Es tracta d’unes pintures del gòtic tardà que destaquen per la representació d’una quarantena de dracs de més d’un metre dibuixats als nervis de les voltes.

Les tasques de conservació, que ha dut a terme durant prop de dos mesos l’empresa Arcovaleno Restauro, han consistit sobretot en restaurar les pintures i consolidar aquells punts on hi podia haver risc de despreniment, tot injectant morter líquid entre la pintura i la pedra per consolidar-ho. I és que hi havia fins a quatre capes al damunt i la més propera a l’original era totalment negre, a causa del fum que hi va haver amb l’incendi al temple el segle XIX.

Pla mitjà d’una restauradora amb les pintures de l’església de Ripoll el novembre del 2018. (CCMA)

En total, hi ha representats setze dracs (quatre per cada cara del nervi a la clau de volta) i una corona central amb una mena de flor de lis negre a les plementeries (part central) on predomina un color gris combinat amb una zona de color de terra. Ja en aquell moment va sorprendre l’aparició de la data a la clau de volta central, 1561. Però el més excepcional és que ara ha tornat a aparèixer. Aquest cop, però, dibuixada dins una mena de pergamí que dona a la porta d’entrada i a uns quants centímetres de la que ja s’havia descobert a la clau de volta.

Antigament, els dracs es representaven per allunyar el mal. A l’església de Ripoll, apareixen a prop d’alguns símbols de la ciutat, com és el gall, o de religiosos, com les claus de Sant Pere, elements que els dracs havien de protegir. Els historiadors defensen que aquesta obra va ser finançada pels mateixos feligresos de la parròquia en un moment d’esplendor econòmica. La varietat dels colors i la presència de verds i blaus als dracs, colors molt més cars en aquella època, demostren que aquest edifici era important.

Aquesta actuació ha costat 28.000 euros, dels quals 10.000 els ha aportat la Diputació i la resta, l’Ajuntament de Ripoll. Des del consistori seguiran buscant recursos per poder completar els treballs. Els restauradors van acabar la setmana passada i aquest divendres s’ha retirat la bastida del lloc.