Formació de Catalonia Sacra a Besalú

14 de Gener de 2019

Una part de l’equip de Riosta Barcelona va assistir divendres passat a la segona jornada del curs de formació de Catalonia Sacra 2018-2019, realitzada a Besalú.

La primera conferència, sobre nocions de litúrgia, va ser exposada per en Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, que va aprofundir sobre l’origen i la història del terme litúrgia i el seu simbolisme. A més, va remarcar la seva relació amb l’art i la seva importància en el temps i l’espai.

El segon ponent, Mn. Josep Maria Riba, Delegat de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, va remarcar la importància de la transmissió del patrimoni arquitectònic no només com a carcassa o contenidor d’art i va voler remarcar, sobretot, la rellevància del ‘com’ transmetem la nostra història d’una manera que interessi al públic.

A la tarda, després de la pausa per dinar, Gerardo Boto Varela, doctor en història de i professor de la Universitat de Girona, va guiar-nos a través de la història de la vila comtal medieval de Besalú. Vam començar el recorregut admirant l’excepcionalitat de l’absis del Monestir de Sant Pere, l’església romànica consagrada el 1003 i que és l’únic testimoni d’un antic monestir que va adquirir gran volada durant els segles XII i XIII. Finalment, vam acabar la jornada a l’església de Sant Vicenç, l’origen de la qual podria situar-se a inicis del segle IX, quan emergeix el culte a Sant Vicenç dins la dedicació d’esglésies de la diòcesis de Girona.